Πως να προστατέψετε το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της ακινησίας

Υπάρχουν πολλές φορές στη ζωή μας που αναγκαζόμαστε να αφήσουμε το αυτοκίνητό μας ακινητοποιημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην προσπάθειά μας λοιπόν να το θέσουμε ξανά σε λειτουργία μετά από καιρό, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις.

Μιας λοιπόν και η ακινησία προκαλεί φθορές και μάλιστα σε αρκετά σημεία του οχήματος καλό θα ήταν να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και ελέγχους, προκειμένου να τις προλάβετε.

Αρχικά πλύνετε πολύ καλά το όχημά σας και φροντίστε να απομακρύνετε βρομιές, όπως τα περιττώματα πουλιών που είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για το χρώμα. Σε περίπτωση που το ακινητοποιημένο αυτοκίνητο δεν βρίσκεται σε κλειστό γκαράζ αλλά είναι εκτεθειμένο στις διάφορες καιρικές συνθήκες, καλό θα ήταν να το προστατεύσετε τοποθετώντας κάποιο κάλυμμα ή κουκούλα. Έτσι τόσο το χρώμα όσο και τα πλαστικά μέρη του οχήματός σας, θα διατηρηθούν και θα προστατευτούν. Προσέξτε να δέσετε την κουκούλα αρκετά καλά ώστε να μην την πάρει ο αέρας. Αν δεν έχετε τη δυνατότητα ενός κλειστού γκαράζ, τότε προσπαθήστε να βρείτε ένα σκιερό μέρος.

Φροντίστε να γεμίσετε το ρεζερβουάρ σας μέχρι τα ¾ τουλάχιστον, προκειμένου να μην χρειαστεί να ψάξετε πρατήριο όταν το χρειαστείτε. Αν το αυτοκίνητο παραμείνει σε ακινησία για περισσότερο από 30 ημέρες καλό θα ήταν να το “φουλάρετε”.

Όταν ένα αυτοκίνητο μένει σε ακινησία πολύ καιρό τότε τα ελαστικά είναι πολύ πιθανό να πάθουν ανεπανόρθωτη ζημιά. Αυτό μπορεί να συμβεί, γιατί η επιφάνεια του πέλματος του ελαστικού που ακουμπά στο έδαφος μπορεί να δημιουργήσει γωνίες με αποτέλεσμα, όταν το όχημα κινηθεί και πάλι να υπάρχει ένας έντονος θόρυβος και κραδασμοί στο τιμόνι. Η ακινησία του οχήματος μπορεί ακόμη να μειώσει και την πίεση των ελαστικών σας.

Η μπαταρία αποτελεί ένα από τα βασικά εξαρτήματα του αυτοκινήτου το οποίο αν ξεφορτίσει δεν θα λειτουργεί ο κινητήρας. Στην περίπτωση που το διαστήματα ακινησίας του οχήματός σας είναι μικρό, θέστε μια φορά την εβδομάδα τον κινητήρα του αυτοκινήτου σας σε λειτουργία και αφήστε το να δουλέψει μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία λειτουργίας. Στην περίπτωση που το διάστημα ακινησίας είναι μεγαλύτερο καλό θα ήταν να αφαιρέσετε τους πόλους της μπαταρίας.

Ακολουθήστε τις παραπάνω τεχνικές συμβουλές των εκπαιδευμένων μηχανολόγων μηχανικών του  Ι.ΚΤΕΟ Αμφιθέας και προλάβετε όλες τις φθορές που μπορεί να προκληθούν στο αυτοκίνητο σας εξαιτίας της ακινησίας του!

Μάθε ταΔικαιολογητικά για όλους τους τύπους οχήματος

Πότε πρέπει
να περάσεις ΚΤΕΟ;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και μάθε πότε πρέπει να περάσεις ΚΤΕΟ
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ

Συμπλήρωσε τη φόρμα για να κλείσεις ενα ραντεβού για έλεγχο ΚΤΕΟ

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ