Γιατί τα λάστιχα των αυτοκινήτων έχουν μαύρο χρώμα

Γιατί τα λάστιχα των αυτοκινήτων έχουν μαύρο χρώμα

Τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας είναι πολύ σημαντικά, γιατί είναι αυτά που μας φέρνουν σε επαφή με το οδόστρωμα και αποτελούν θεμέλιο λίθο της οδικής μας ασφάλειας γενικότερα!

Ένα αυτοκίνητο δεν θεωρείται ασφαλές εάν τα ελαστικά του βρίσκονται σε κακή κατάσταση, ακόμα και εάν έχει όλα τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας. Τα ελαστικά είναι αυτά που βοηθούν όχι μόνο στο ασφαλές φρενάρισμα αλλά στην άνεση και την οικονομία καυσίμων.

Μπορεί τα διάφορα αυτοκίνητα της αγοράς να υπάρχουν σε δεκάδες αποχρώσεις, τα ελαστικά τους όμως είναι πάντοτε σε μαύρο χρώμα! Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό;

H αιθάλη

Τα λάστιχα των αυτοκινήτων είναι κατασκευασμένα από καουτσούκ. Το καουτσούκ ως υλικό έχει γαλακτώδες λευκό χρώμα.  Σε αυτό προστίθεται όμως ένα σταθεροποιητικό χημικό συστατικό που ονομάζεται αιθάλη και ευθύνεται για το μαύρο χρώμα των ελαστικών σας.

 

Η προσθήκη της αιθάλης, του χημικού αυτού συστατικού:

 

  • Αυξάνει την αντοχή αλλά και τη δύναμη του ελαστικού σας
  • Επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του ελαστικού σας καθώς απομακρύνει τη θερμότητα που δημιουργείται κατά τη διάρκεια της οδήγησης, εξαιτίας της τριβής του πέλματος του ελαστικού με το δρόμο
  • Προστατεύει το ελαστικό από τις καταστρεπτικές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας και του όζοντος (δύο γνωστά στοιχεία που συμβάλλουν στην φθορά του ελαστικού)
  • Κάνει πιο αξιόπιστη την κίνηση του αυτοκινήτου, προσδίδοντας ασφάλεια στον οδηγό του οχήματος
  • Το μαύρο χρώμα καθαρίζεται πιο εύκολα και γρήγορα. Αν τα ελαστικά είχαν ανοιχτότερο χρώμα, θα ήταν δύσκολο να τα κρατηθούν καθαρά

 

Τα ελαστικά είναι ζωτικής σημασίας για την οδική ασφάλεια, καθώς αποτελούν το μοναδικό σημείο επαφής ενός αυτοκινήτου με το οδόστρωμα, γι’αυτό πρέπει να βρίσκονται πάντοτε σε άριστη κατάσταση. Το αυτοκίνητο, χρειάζεται συνεχή φροντίδα για να μπορεί να παρέχει οδική ασφάλεια.

 

Για εμάς στο Ι.ΚΤΕΟ Αμφιθέας, ο έλεγχος του ΚΤΕΟ αποτελεί μια κίνηση υπεύθυνης στάσης που συμβάλει στην ασφαλή οδήγηση του οχήματός σας. Η διαδικασία του ΚΤΕΟ είναι ταυτόχρονα και μια ευκαιρία συνολικού ελέγχου του οχήματος, μέσω του οποίου ο τεχνικός σύμβουλος ΚΤΕΟ ενημερώνει, εκπαιδεύει και προστατεύει τον οδηγό και το όχημα.

 

Εξετάζοντας σε κάθε έλεγχο ΚΤΕΟ, τα ελαστικά σας, σας προσφέρουμε λύσεις και συμβουλές, συμβάλλοντας έτσι στη βέλτιστη λειτουργία και φυσιολογική κατανάλωση καθώς και την εξοικονόμηση των καυσίμων του αυτοκινήτου σας!

 

Μάθε ταΔικαιολογητικά για όλους τους τύπους οχήματος

Πότε πρέπει
να περάσεις ΚΤΕΟ;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και μάθε πότε πρέπει να περάσεις ΚΤΕΟ
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ

Συμπλήρωσε τη φόρμα για να κλείσεις ενα ραντεβού για έλεγχο ΚΤΕΟ

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ