Έλεγχος φρένων αυτοκινήτου: Τι να προσέξετε!

Το σύστημα φρένων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τμήματα ενεργητικής ασφάλειας του οχήματος σας! Τα τακάκια, οι δίσκοι και το υγρό φρένων αποτελούν το σύστημα πέδησης και ενεργούν συνδυαστικά και συμπληρωματικά με σκοπό την εγγύηση της ασφάλειας του αυτοκινήτου σας.

Θα πρέπει πάντοτε να είστε σίγουροι για τη σωστή λειτουργία και αποτελεσματικότητα τους, προκειμένου να μην βρεθείτε ποτέ σε κίνδυνο τόσο εσείς όσο και οι γύρω σας! Έστω και ένα από τα συγκεκριμένα μέρη να έχει υποστεί κάποια φθορά ή αλλοίωση, το σύστημα πέδησης του οχήματός σας θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό.

Ελέγχοντας τακτικά τα φρένα του αυτοκινήτου σας, ελαχιστοποιείτε τις πιθανότητες κάποιου ατυχήματος!

Δεν χρειάζεται να έχετε ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις, για να πραγματοποιήσετε έναν προληπτικό έλεγχο στα βασικά σημεία του συστήματος πέδησης του αυτοκινήτου σας. Απλά ακολουθήστε τις τεχνικές συμβουλές των άρτιων εκπαιδευμένων μηχανολόγων μηχανικών του  Ι.ΚΤΕΟ Αμφιθέας και θα καταλάβετε αμέσως, εάν χρειάζεται να διορθωθεί κάποια τυχόν βλάβη ή φθορά στο σύστημα των φρένων σας.

Τακάκια φρένων

Μια από τις πιο συνηθισμένες και αναπόφευκτες φθορές που προκαλείται από την καθημερινή και συνεχή χρήση του συστήματος πέδησης και την τριβή κατά το φρενάρισμα είναι αυτή στα τακάκια. Σε αυτή μάλιστα οφείλονται τα υπολείμματα μαύρης σκόνης που δημιουργούνται συνεχώς πάνω στις ζάντες του οχηματός μας. Καλό θα ήταν λοιπόν να ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να αντικαθίστανται πριν φθάσουν στο ελάχιστο επιτρεπτό επίπεδο παχους,δηλαδή περίπου 2mm. Σε περίπτωση που δεν αντικατασταθούν όταν πρέπει υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φθαρούν και οι δίσκοι των φρένων.

Δίσκοι φρένων

Όπως και τα τακάκια έτσι και οι δίσκοι φρένων, πρέπει να ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για πιθανή φθορά τους και να αντικαθίστανται όταν φτάνουν στο ελάχιστο επιτρεπτό όριο πάχους ή και στρέβλωσης τους που υπερβαίνει την ανοχή που δίνει ο εκάστοτε κατασκευαστής. Το μέρος από τα τακάκια, που εφάπτεται με τον δίσκο έχει πάχος ένα εκατοστό. Το υλικό αυτό, τόσο στα τακάκια όσο και στο δίσκο, χάνει το αρχικό του πάχος, με την χρήση του μεσαίου πεντάλ, με αποτέλεσμα να χρειάζεται αντικατάσταση.

Υγρό φρένων

Το υγρό φρένων που διαθέτει στο εσωτερικό του το σύστημα πέδησης, είναι αυτό που αναλαμβάνει να μεταφέρει τη δύναμη από την πίεση που δέχεται το πεντάλ στο υλικό τριβής (τακάκι), ώστε αυτό με τη σειρά του να φρενάρει το δίσκο και να μειωθεί ο ρυθμός περιστροφής κάθε τροχού.

Σε περίπτωση μάλιστα που παρατηρήσετε ότι το φρενάρισμά σας, δεν έχει καλή απόδοση καλό θα ήταν να ελέγξετε τη στάθμη του υγρού φρένων!

Αν η στάθμη τους βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο τότε δυο μπορεί να είναι οι πιο πιθανές αιτίες:

  • H φθορά των υλικών τριβής, οπότε θα χρειαστεί να συμπληρώσετε υγρό στο κύκλωμα
  • Η διαρροή από κάποιο σωληνάκι του συστήματος. Στην περίπτωση αυτή, η οποία είναι και η πιο σοβαρή καλό θα ήταν να ελέγξετε πίσω από κάθε τροχό τα σωληνάκια και αν παρατηρήσετε την παραμικρή υγρασία, να απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιο συνεργείο για την αντικατάστασή τους.

Ένα από τα σημαντικότερα στάδια ενός τεχνικού ελέγχου, ΚΤΕΟ, είναι αυτό της εξέτασης του συστήματος πέδησης του οχήματος! Ο έλεγχος πραγματοποιείται από το λεγόμενο φρενόμετρο, ένα σύστημα μέσω του οποίου υπολογίζεται η μέγιστη δύναμη που μπορούν να αναπτύξουν τα φρένα του οχήματος. Για εμάς στο Ι.ΚΤΕΟ Αμφιθέας, ο έλεγχος του ΚΤΕΟ αποτελεί μια κίνηση υπεύθυνης στάσης που συμβάλει στην ασφαλή οδήγηση του οχήματός σας. Η διαδικασία του ΚΤΕΟ είναι και αποτελεί μια πραγματική ευκαιρία για κάθε οδηγό. Ένας ποιοτικός έλεγχος διασφαλίζει το όχημα, ενημερώνει, εκπαιδεύει και προστατεύει τον οδηγό και τους επιβάτες του οχήματός του.

Μάθε ταΔικαιολογητικά για όλους τους τύπους οχήματος

Πότε πρέπει
να περάσεις ΚΤΕΟ;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και μάθε πότε πρέπει να περάσεις ΚΤΕΟ
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ

Συμπλήρωσε τη φόρμα για να κλείσεις ενα ραντεβού για έλεγχο ΚΤΕΟ

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ