Άζωτο ή αέρας στα ελαστικά σας;

Τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας είναι πολύ σημαντικά, γιατί είναι αυτά που μας φέρνουν σε επαφή με το οδόστρωμα, γι’ αυτό και χρειάζονται επιπλέον προσοχή. Ένα αυτοκίνητο δεν θεωρείται ασφαλές εάν τα ελαστικά του βρίσκονται σε κακή κατάσταση, ακόμα και εάν έχει όλα τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας. Ποιο όμως είναι το κατάλληλο αέριο που διαμορφώνει το σχήμα και την εύρυθμη λειτουργία  των ελαστικών μας;

 

Αέρας ή άζωτο στα ελαστικά;

 

Άζωτο

Το άζωτο χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την πλήρωση των ελαστικών στους τροχούς του συστήματος προσγείωσης των αεροπλάνων και αυτό γιατί οι ακραίες θερμοκρασίες στις οποίες εκτίθενται παγώνουν τα μόρια υγρασίας του αέρα, κάτι που δε συμβαίνει με τα μόρια του αζώτου. Αυτά πέρα από την αντοχή τους στις υψηλές θερμοκρασίες, επηρεάζονται στον ελάχιστο βαθμό από την υγρασία σε σχέση με αυτά του αέρα, ενώ ταυτόχρονα είναι και μεγαλύτερα.

 

Αέρας

Ο αέρας που αναπνέουμε (και ο κανονικός πεπιεσμένο αέρα που χρησιμοποιούμε για το φούσκωμα των ελαστικών) περιέχει 78% άζωτο, 21% οξυγόνο και 1% άλλα αέρια. Το 21% του οξυγόνου είναι αυτό που προκαλεί την υγρασία για την οποία μιλήσαμε παραπάνω και δημιουργεί τις συνεπακόλουθες μεταπτώσεις στη θερμοκρασία λειτουργίας και την απώλεια πίεσης.

 

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο αυτών διαφορετικών επιλογών είναι το κόστος και η διαθεσιμότητα. Η πλήρωση με άζωτο είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία καθώς τις περισσότερες φορές χρειάζεται να απευθυνθείτε σε ένα πιο εξειδικευμένο βουλκανιζατέρ ή πρατήριο υγρών καυσίμων. Αντίθετα τον αέρα τον βάζετε δωρεάν σε οποιοδήποτε βενζινάδικο.

Τελικά τι είναι καλύτερο, αέρας ή άζωτο στα ελαστικά;

 

Η απάντηση  είναι ανάλογη με τον τομέα που δραστηριοποιείται ένα αυτοκίνητο. Εάν για παράδειγμα το αυτοκίνητο σας επισκέπτεται συχνά πίστες, το άζωτο θα σας γλιτώσει από τον κόπο του να ελέγχετε τις πιέσεις των ελαστικών σας συνέχεια! Γενικά όμως, ο αέρας του βενζινάδικου της γειτονιάς κάνει και με το παραπάνω τη “δουλειά” του.

 

Το Ι.ΚΤΕΟ Αμφιθέας είναι εφοδιασμένο με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα ελέγχου και στελεχώνεται από άρτια εκπαιδευμένους μηχανολόγους μηχανικούς που εξετάζουν το όχημά σας και σας παρέχουν σωστή και λεπτομερή ανάλυση καθώς και πληροφόρηση για την πραγματική κατάστασή του! Εξετάζοντας σε κάθε έλεγχο ΚΤΕΟ, τα ελαστικά σας, σας προσφέρουμε λύσεις και συμβουλές, συμβάλλοντας έτσι στην βέλτιστη λειτουργία και φυσιολογική κατανάλωση καθώς και την εξοικονόμηση των καυσίμων του αυτοκινήτου σας!

 

Ο έλεγχος ΚΤΕΟ (Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων) είναι ένας διαγνωστικός έλεγχος που πιστοποιεί την ορθή και καλή λειτουργία ενός οχήματος, και με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην οδική ασφάλεια και στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Μάθε ταΔικαιολογητικά για όλους τους τύπους οχήματος

Πότε πρέπει
να περάσεις ΚΤΕΟ;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και μάθε πότε πρέπει να περάσεις ΚΤΕΟ
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ

Συμπλήρωσε τη φόρμα για να κλείσεις ενα ραντεβού για έλεγχο ΚΤΕΟ

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ